dinsdag 2 november 2010

Appeltaart van de cursisten!

Blij en opgetogen komen mijn jongens binnen. In de keuken hoor ik wat ritselen. P.S. komt binnen met een nog warme appeltaart. veertien dagen geleden kwam de vrouw van P.W. halverwege de les ook met een warme appeltaart op bezoek. In september had ik een heerlijke cake  van H.M. gehad die sparend op is gegaan, zo lekker.
Wat een luxe koffie met vers appelgebak.  Aan de slag jongens: "Boer zien centen bennen nait van blik"
We repeteren de onderdelen van de vlaamsche vang ( het remsysteem). De kruiring wordt gesmeerd, de molen moet 180 graden gekruid worden. Als je goed gesmeerd hebt gaat dat een stuk sneller. Nu de temperatuur daalt wordt de reuzel hard, we nemen reuzel dat op kamertemperatuur is.  Het gevlucht staat nu op het zuidoosten. We bespreken de zeilvoering. Alle drie komen ze flink aan de bak. Op afstand houd ik ze in de gaten. In bedrijf stellen, afremmen en stilzetten, Zeil voorleggen en weer klampen. Zo
zijn ze de hele middag bezig. Ondertussen stel ik vragen over het weer. Wat is ruimend om, wat is krimpend om. Als we stoppen krijgen hals- en penlager een laagje reuzel, klaar voor de volgende draaibeurt.
Het heeft mij verbaasd wat leerling molenaars in korte tijd hebben geleerd. Dat nu reeds kunnen toepassen. Zelfs het inschatten van buien via de buienradar verliep vlekkeloos, het ging wel regenen.

De vangstok van uit de kap.
 Thuisfront  bedankt voor de goede zorgen.

Infozaal voor instructie en .......koffie.